• VV Naaldwijk 100 jaar

  Op 6 september 1922 werd VV Naaldwijk opgericht. 5 jaar nadat een eerdere club:  de Naaldwijksche Voetbal Vereniging (N.V.V.) in 1917 was opgeheven. Vanaf die oprichting tot 1945 werd er uitsluitend gevoetbald door mannen op de zondag.  In 1946 nam het bestuur het initiatief om ook een zaterdagafdeling te beginnen voor hen die op zondag om principiële redenen niet mochten of wilden voetballen. Het  eerste zondagteam bleef echter het vlaggenschip van de vereniging. Gaandeweg zo vanaf 1967 werd het eerste zaterdagteam na een aantal kampioenschappen steeds belangrijker.         

  In de jaren 70 van de vorige eeuw speelde het eerste zondagteam op het één na hoogste amateur niveau met veel publieke belangstelling. Onze grote tribune zat toen elke wedstrijd bomvol. Na de eeuwwisseling heeft het eerste zaterdagteam ook 2 seizoenen op het één na hoogste niveau gevoetbald. In de jaren 80 en 90 ontstond er steeds meer rivaliteit tussen de zaterdag en de zondagafdeling, o.a. over jeugdspelers en sponsoring. In 2001 werd beslist dat vanaf 2002 het eerste zaterdagteam het vlaggenschip van de vereniging zou worden. Het eerste zondagteam bleef nog wel prestatief voetballen (tot 2012) maar was niet langer het speerpunt van de club. Overigens hebben we nog steeds een zondag elftal dat in de reguliere veteranen competitie speelt.                                                                                                                              

  Ook werd er in 1946 een jeugdafdeling opgericht. Het zou tot 1971 duren tot er een vrouwenafdeling kwam. Overigens was VV Naaldwijk één van de eerste verenigingen in de regio met vrouwenvoetbal.  In dit jubileumjaar is ongeveer 25% van het ledenbestand vrouw of meisje.

  In het allereerste jaar speelde onze club al op een weiland dat behoorde bij boerderij de Hooge Bomen, maar al snel verhuisde men naar de Geestweg, waar 2 echte voetbalvelden werden ingericht met een clubgebouw. De ingang van dat terrein was tussen de huidige huisnummers   47B en 51 en de velden lagen waar nu straatnamen als Boterbloem en Paardenbloem zijn. In 1935 was VV Naaldwijk één van de eerste clubs in de wijde regio met veldverlichting. Begin jaren 60 begon men te praten over verhuizing. De gemeente Naaldwijk wilde alle weiland bij boerderij de Hooge Bomen opkopen om daar een sportpark aan te leggen voor VV Naaldwijk, de Handbalvereniging Westlandia en de niet meer bestaande korfbalvereniging SVN. VV Naaldwijk moest zelf een clubgebouw investeren. Op 20 augustus 1966 was het zover: het nieuwe sportpark werd feestelijk geopend. 

  VV Naaldwijk had 6 natuurgrasvelden. Zowel in 2007 als in 2021 heeft de vereniging een veld moeten afstaan t.b.v. Hockeyvereniging Westland. Als compensatie daarvoor werd door de gemeente wel kunstgras aangelegd, zodat we nu nog beschikken over 2 natuurgrasvelden, 2 kunstgrasvelden en een kleiner kunstgrasveld. Het clubgebouw van VV Naaldwijk wat ook op 20 augustus 1966 geopend was, zou slechts 12 jaar bestaan. Op 11 januari 1978 brandde het tot op de grond toe af. Dat had toen een enorme impact op de club. Het huidige clubgebouw werd op 17 juni 1979 geopend. Omdat dat nogal wat groter is dan het eerste  clubgebouw, was de uitkering van de  verzekering lang niet toereikend en volgden er (financieel) moeilijke jaren. Ook met de eerste mannenteams ging het in die jaren sportief niet goed. Het zou vele jaren duren voordat de vereniging er financieel weer bovenop was. In dit jubileumjaar 2022 is VV Naaldwijk een kerngezonde gezellige familievereniging met  750 spelende, maar ook niet spelende leden van 4 tot 90 jaar en zo’n 180 sponsors groot en klein. Zowel het eerste mannenteam als het eerste vrouwenteam komen in de 3e klasse uit. We zijn een echte amateurvereniging. Er worden geen spelers betaald, zoals in hogere amateurafdelingen wel  vaak voorkomt. Wel zijn de faciliteiten rondom het voetbal zo goed mogelijk georganiseerd.     

  Bij elk jeugdteam staan trainers voor de groep die veelal clubmensen zijn. In ieder geval heeft elke (jeugd)trainer de hiervoor benodigde opleiding genoten. Kortom VV Naaldwijk kent een rijk en soms ook moeilijk verleden, maar ziet de toekomst met veel vertrouwen tegemoet.